Geschied(her)schrijving

Volg Iris met groene ogen ^^

Geschied(her)schrijving

Ik weet nog waar en wanneer het precies gebeurde. Ik was net klaar met de dag en keek het nieuws. Meestal doe ik dat met te (k)oude thee en een halfoog, maar mijn aandacht werd opeens getrokken. Niet door bommen of Mark. Nee, dit item ging over dat het Amsterdam Museum de term Gouden Eeuw afschaft (check link in bio). Dát moment, daar precies, brak mijn vaderlandsche klomp.

Ik vind geschiedenis een prachtvak. Studeerde het zelfs. De belangrijkste les die ik heb onthouden van mijn studietijd – in de collegezaal – is de volgende: “Geschiedschrijving gebeurde altijd door overwinnaars.” Inmiddels is daar een verschuiving gaande, met bovenstaande als laatste voorbeeld. Deze wenteling vind ik mooi en nodig, want er is – in algemene zin – niet één waarheid, niet één verhaal en niet één… ja vul maar in. Dus dat is niet wat me zo dwarszit.

Ik hoor je denken: wat dan wel? Komt-ie: is het nu de tijd om te gaan discussiëren over wel of geen Gouden Eeuw? Gaan herinterpreteren van Het Verleden? Is dat werkelijk wat er nu toe doet? Met een aarde die brandt, smelt, vol troep, dier- en mensuitbuiting en een pikzwarte toekomst als we zo lekker blijven doorgaan? Is dit wel de tijd hiervoor?!

@decorrespondent doopte de hashtag van het weekend al. En ook ik heb er een haiku over gemaakt (check m’n profiel). Laat deze periode de start zijn van #degroeneeeuw. Een eeuw om wél samen trots op te zijn. Met z’n allen, zonder achtergrondverschillen. Zonder discussie.

De twee-na-belangrijkste les van mijn studie was dit: met geschiedenis kun je alleen in het verleden kijken. Daarover wat vinden en herbouwen. Maar omdat je altijd achteraf kijkt, zegt het niks over de toekomst. En dat is waar onze aandacht nu zou moeten zijn.

Dus, beste Amsterdam Museum, Gouden Eeuw of niet, focus op nu. En straks. Laten we daarom samen geschiedenis schrijven en vrijdag 27 september meelopen met de Klimaatstaking in Den Haag Voor De Groene Eeuw. Als die toekomst er is, kunnen we het eens gaan hebben over de geschiedenis.

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk!

Ruimte maken

Ruimte maken

Stel je eens voor dat er weer ruimte is in je straat om er te zijn in plaats van weg te gaan. Dat de stoep weer is van...

Buurman Bart en het paasei

Buurman Bart en het paasei

“BÙÙÙÙÙRP.” Ik zat nét. Ik had alles gepakt: een tumbler met witte wijn, roze nagellak om mijn voeten op te fleuren en...

Gehavende handen

Gehavende handen

"Kijk, m'n handen lijken wel die van oma!" Schaterlachend stak mijn dochter ze in de lucht: 2 uitgedroogde gerimpelde...