Status: het is ingewikkeld

Volg Iris met groene ogen ^^

Status: het is ingewikkeld

Ik eet al jaren geen vlees. “Dat” was vrij simpel uit te leggen. Totdat er iets gebeurde waarna het allemaal ingewikkeld werd.

Mijn eerste echte vriendje was een veggie, vertelde me over de bio-industrie en hoppa, vanaf mijn 16e at ik geen levende wezens meer (“Ach, dat gaat wel weer over!”). Toen het uitging, ik was begin twintig, startte ik weer met vis. Dat miste ik teveel. En dit dieet heb ik lang zo gedaan. Vrij simpel uit te leggen allemaal. Geen vlees – dus ook geen kip – maar wél vis (“Hè, gelukkig eet je wel vis!”). Tot het moment dat alles anders werd.

Ik werd moeder. En doordat we onze dochters alles wilden laten proeven dacht ik dat het een goed idee was om na jaren ook weer eens (bio) vlees te proberen. (“Hè eindelijk!”) Dat heb ik geweten. Uitkomst van het slechte plan: mama eet nog steeds alleen geen vlees. Helder. Maar toen… ging ik werken in de visindustrie.

Als kersverse communicatiemanager van een softwarebedrijf “in de vis” met het mooiste uitzicht van Scheveningen, dacht ik: ‘Ik eet geen vlees, maar wel vis, dit kan ik aan.’ Maar de geur wende niet. En overal dooie dieren zien ook niet. Na anderhalf jaar ben ik gestopt. Met vis eten. Een halfjaar daarna met mijn baan.

Dus geen vlees en toen echt geen vis meer. Al ingewikkelder. Synchroon hieraan liep het volgende: omdat mijn beide dames (inmiddels 5 en 3) ruim een jaar borstvoeding hebben gehad, kreeg ik steeds meer sympathie voor de mama’s die elke dag “onze” melkproducten produceren. Koeien dus. Wij lusten thuis geen melk, maar bio yoghurt, boter, kaas en slagroom gaan er wel in hier. Dus dat werd nog lastiger. Eenzelfde verhaal ook met ei. (“Hè, maar je wordt toch niet zo’n vegan, hè?!”)

Maar wat is nu de status? Wat eet ik nou wel en niet? Vlees is simpel: nee. Vis? Nee….behalve zeefruit, zoals mosselen. Huh?! Lang verhaal kort: die hebben geen centraal zenuwstelsel en pluk je net als fruit. Lastig uitleggen dus doe ik liever niet. Melkproducten en ei dan? Ja dat hangt er vanaf. Liefst niet, maar ik doe er (nog) niet heel moeilijk over, ook thuis niet. Voor mij héél duidelijk allemaal, voor de rest wat minder.

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk!

Ruimte maken

Ruimte maken

Stel je eens voor dat er weer ruimte is in je straat om er te zijn in plaats van weg te gaan. Dat de stoep weer is van...

Buurman Bart en het paasei

Buurman Bart en het paasei

“BÙÙÙÙÙRP.” Ik zat nét. Ik had alles gepakt: een tumbler met witte wijn, roze nagellak om mijn voeten op te fleuren en...

Gehavende handen

Gehavende handen

"Kijk, m'n handen lijken wel die van oma!" Schaterlachend stak mijn dochter ze in de lucht: 2 uitgedroogde gerimpelde...